Fitness- en voedingsfabels

💪😉Mijn 10 meest gehoorde fitness- en voedingsfabels van 2020 (deel 1) 💪😉

Als de sportscholen straks weer open gaan, dan weet jij niet hoe snel je naar de gym moeten rennen om weer lekker van start te gaan. Vóórdat jij echter weer lekker aan de slag gaat, vind ik het belangrijk dat je op de hoogte bent van de volgende fitness- en voedingsfabels. Op deze manier maak jij straks niet wéér dezelfde fouten, waardoor je resultaat achter blijft. Zeker in de sportschool vliegen de goedbedoelde adviezen je vaak om de oren. Fanatieke sportschool gangers weten het altijd beter en praten je vaak van alles aan. Ik help je graag een handje op weg zodat jij weet welk advies je volgende keer beter aan je voorbij kan laten gaan.

Voor eens en voor altijd duidelijkheid, dit zijn mijn meest gehoorde fitness- en voedingsfabels van het afgelopen jaar. Laat die vriend, collega of buurman van je maar lullen, want dit is hoe het zit👇

➡️ Van krachttraining wordt je gespierd en van cardio val je af
Afvallen of aankomen is puur afhankelijk van de energiebalans. Dus hoeveel energie gaat er in vs. hoeveel energie gaat er uit. Krachttraining in een positieve energiebalans kan er zeker voor zorgen dat je in spiermassa aankomt. Zit je echter in een negatieve energiebalans dan is het bijna onmogelijk om in spiermassa aan te komen. De krachttraining kan er in dat geval wel voor zorgen dat je nog steeds sterker wordt en dat je je waardevolle spiermassa zoveel mogelijk kunt behouden. Met cardio verbeter je je conditie en verbrand je natuurlijk ook calorieën. Zit je ondanks de vele cardio sessies nog steeds in een positieve energiebalans? Dan moet ik je helaas teleurstellen en zou je nog steeds geen gram afvallen.

➡️ Als ik mijn vetpercentage wil verlagen dan mag ik geen koolhydraten meer eten
Koolhydraten worden vaak onterecht in een kwaad daglicht gezet. Koolhydraten zijn brandstof voor het lichaam en dit heb je o.a. nodig om goed te presteren tijdens jouw zware gym sessies. Je kunt ongeveer 400 gram koolhydraten in de vorm van glycogeen opslaan in je spieren en je lever. Aangezien aan elke gram glycogeen ook 3 gram vocht gekoppeld zit, is dit al gauw 1600 gram aan lichaamsgewicht. Bij het uitbannen van de koolhydraten in je voeding zorgt dit dus al heel snel voor een vrij snelle daling van het lichaamsGEWICHT. Dit is dus geen lichaamsVET!! Daarom denkt men vaak ten onrechte snel af te kunnen vallen bij het schrappen van de koolhydraten. Als je de koolhydraten echter weer aanvult, dan zul je al vrij snel die 1,5-2 kg aan lichaamsgewicht weer aankomen. Als je je vetpercentage wil verlagen, zorg er dan gewoon voor dat je voor een langere periode minder kcal binnenkrijgt dan dat je lichaam nodig heeft.

➡️ Als ik buikvet wil verbranden dan moet ik vooral heel veel buikspieroefeningen doen
Nog steeds hoor ik af en toe: “Tommy waarom zitten er geen buikspieroefeningen in mijn programma? Ik wil weer een strakke buik!”. Misschien moet ik je nu wel teleurstellen, maar plaatselijk vet verbranden is helaas nog steeds niet mogelijk. Al die buikspier kwartiertjes in de sportschool en Tell Sell apparaten zorgen er echt niet voor dat jij weer een strakke buik krijgt. Plaatselijk vet verbranden is onmogelijk dus het doen van oneindig veel buikspieroefeningen zorgt er niet voor dat jij je buikvet verbrand. Iedereen heeft buikspieren en deze worden pas zichtbaar zodra je lichaamsvetpercentage laag genoeg is. Het creëren van een negatieve energiebalans waardoor je lichaamsvetpercentage zal gaan zakken is hier dus weer de oplossing.

➡️ Je moet om de 2-3 uur eten om je stofwisseling te versnellen
Veel mensen denken nog steeds dat het versnellen van je stofwisseling verbeterd als je om de 2 tot 3 uur een kleine maaltijd nuttigt. Het is echt niet zo dat je opeens meer energie gaat verbruiken als je vaker op een dag gaat eten. Waar het uiteindelijk weer om gaat is de totale energie inname en in het naaste geval de verhouding van je macro’s. Voor de ene persoon is het prettiger om 6-8 keer op een dag een kleine maaltijd te nuttigen en voor de ander werkt het beter om dit 3-4 keer per dag te doen. Dit is puur afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en mogelijkheden. Persoonlijk hou ik er zelf van om na het eten een vol gevoel te ervaren. Daarom kies ik er zelf voor om 5 grotere maaltijden op een dag te nemen. De timing van voeding is dus ondergeschikt aan de energiebalans en het makkelijk vol kunnen houden van jouw nieuwe lifestyle. Vaak vindt men de kleine details zoals de timing van voeding erg interessant en discussiëren daar dan ook graag over. Zorg er eerst voor dat je de basis onder de knie hebt, want dat is al gauw meer dan 80% van jouw resultaat.

➡️ Als ik meer spierdefinitie wil dan moet ik lichtere gewichten kiezen en meer herhalingen maken
Als je meer spierdefinitie wil (beter zichtbare spieren voor een atletische look!) dan krijg je weer van mij het doodsaaie antwoord dat je je lichaamsvetpercentage moet verlagen met zoveel mogelijk behoud van je spiermassa. Juist tijdens een negatieve energiebalans moet je aan je lichaam een prikkel geven dat deze waardevolle spiermassa uiterst noodzakelijk is om te overleven in een periode van energietekort. Hier zijn nu eenmaal zware gewichten voor nodig! Je hoeft dus niet opeens je gewichten naar beneden te gooien en meer herhalingen te gaan maken. Waarschijnlijk kun je door het langdurige energietekort op den duur niet meer dezelfde gewichten kiezen als voorheen. Blijf in ieder geval zwaar trainen en focus je nog steeds op progressieve overload (elke training een hh meer, een set meer of 1 kg extra er bij). Als jij jouw lichaam blijft uitdagen met zware gewichten dan pas zou je lichaam de noodzaak er van inzien dat die spiermassa uiterst noodzakelijk is en dat er enkel en alleen voor het verbranden van vetmassa gekozen wordt. Dit zorgt uiteindelijk voor een betere spierdefinitie en dus een atletische look!

In mijn volgende blog mijn volgende 5 meest gehoorde fitness- en voedingsfabels van 2020!

💪 Heb jij hulp nodig om in 2021 in Topvorm te komen?💪

💬 Klik dan hier om contact op te nemen via het contact formulier💬
⌨️ Of stuur mij een persoonlijk berichtje ⌨️
📱0613075917 📱
📧 info@jouwtopvorm.nl 📧

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *