Top

De eerste 5 stappen om in Topvorm te komen

Jouw TOPvorm / Blog  / De eerste 5 stappen om in Topvorm te komen

De eerste 5 stappen om in Topvorm te komen

Iedereen wil zich tegenwoordig wel fitter en vitaler voelen. In deze bizarre tijd werken we vaak thuis, zitten we steeds meer stil, worden slechter belastbaar en ons gewicht op de weegschaal schiet omhoog. We worden overspoelt met informatie over gezonde voeding en training maar toch is er nog nooit zó veel overgewicht in ons land geweest als op dit moment. We ondernemen massaal actie maar toch lukt het maar weinig mensen om echt blijvend resultaat te boeken.
Op social media worden we elke dag geconfronteerd met het ideaal beeld van zelfverzekerde mannen en vrouwen met strakke lijven en vragen ons steeds vaker af: “waarom lukt het mij nu niet om blijvend resultaat te boeken?”
Mijn antwoord op die vraag is simpel: in heel veel gevallen ontbreekt het aan het hebben van een goed plan in combinatie met een gebrek aan commitment. Zonder een goed doordacht plan en een absolute commitment op het uitvoeren daarvan, loopt het vaak weer uit op de zoveelste mislukte poging om een fittere versie van jezelf te worden.

In mijn inmiddels veertien jaar durende ontdekkingsreis naar kennis en ervaring heb ik een eenvoudig stappenplan gemaakt voor iedereen die wil beginnen met het creëren van een fitter, krachtiger lichaam en zichtbaar resultaat. Iedereen die bereid is om in actie te komen en commitment te tonen maar door de bomen het bos niet meer ziet kan deze simpele stappen doorlopen. Ik schrijf deze blogs dan ook voor iedereen die wel WIL, maar simpelweg niet weet HOE ze nu eigenlijk moeten beginnen.

Als eerst wil ik beginnen met mijn 5 stappen om in Topvorm te komen:

Stap 1: Het bepalen van je doel

Stap 2: Het maken van een plan

Stap 3: Het aanleren van nieuwe vaardigheden

Stap 4: Het uitvoeren (en volhouden) van het plan

Stap 5: Evalueren van de resultaten en bijsturen waar nodig

Ondertussen: Geniet van het proces en leer vooral van je fouten!

Stap 1: Het bepalen van je doel

De eerste stap op weg naar resultaat is het stellen van een helder en realistisch doel. Zomaar beginnen met gezonder eten en sporten zonder achterliggend doel, is vaak gedoemd om te mislukken. Bij de eerste de beste tegenslag verzin je allerlei redenen en excuses, stel je dingen uit en gooi je tenslotte de handdoek in de ring.
Een voorbeeld van een helder en realistisch doel is bijv. dat je 10 kg wil afvallen in 5 maanden tijd.
Stel jezelf ook altijd de vraag: “wat is het doel achter het doel?” Dus: waarom wil ik die 10 kg nu eigenlijk afvallen? Waarschijnlijk wil je die 10 kg afvallen zodat je dan zelfverzekerder bent, je aantrekkelijker voelt, beter in je vel zit en trots bent op jezelf als je in de spiegel kijkt.
Als men zegt te willen afvallen bedoelt men overigens vaak eigenlijk dat ze hun lichaam willen shapen. Afvallen is namelijk enkel een verlaging van het lichaamsgewicht op de weegschaal, maar zegt helemaal niets over de verhouding spier- en vet massa. Vaak bedoelt men dus dat ze het vetpercentage willen verlagen met zo veel mogelijk behoud van spiermassa. Dan komen namelijk die mooie strakke lijnen van je lichaam te voorschijn!
Bedenk dus goed voor jezelf wat je nu precies wil bereiken en ook waarom dat doel nu eigenlijk zo belangrijk voor je is. Op deze manier krijgt je doel veel meer betekenis voor je. Stel bij dit doel altijd een duidelijke begin- en een einddatum vast. Zonder een duidelijk begin- en einddatum ziet je brein overal een uitweg om dingen uit te stellen. Zonder strikte begindatum is er altijd wel weer die bruiloft of dat ene feestje waar je nog even op wil wachten voordat je gaat beginnen. Vergelijk de einddatum voor het doel als de deadline voor een grote opdracht of het voorbereiden van een belangrijke presentatie. Als de deadline in zicht komt, werk je zó hard dat het uiteindelijk allemaal op tijd af komt. Herkenbaar toch? Spreek dit doel vervolgens hardop met je zelf en met de mensen om je heen af en toon commitment. Wat is commitment? Commitment is een belofte. Niet zomaar een belofte, maar een krachtige belofte op steroïden dat het doel gehaald gaat worden!

Succes met het bepalen van jouw doel!

Delen
Tommy van Hees